Alex

Was dit artikel nuttig? Like ons!

Mijn naam is Alex. Ik ben de oprichter van deze site. Net als een groot deel van Nederland had ik last van enorme overgewicht.  Deze strijd heb ik gewonnen, maar mijn strijd gaat verder!  Graag help ik met deze website nu iedereen die dezelfde strijd moet voeren! Hopelijk heb je  wat aan de tips die ik op mijn website geef.

Ooit was ik zo iemand die kon eten en drinken zoveel als ik wou. Ik kwam gewoon niets aan. Ik was eigenlijk zelfs te licht voor mijn lengte! Waarschijnlijk kwam dat ook doordat ik jong was, nog veel te voet of te fiets deed. Ook ging ik elk weekend stappen en was dan ook continue in beweging.

Blijkbaar ging dit fout toen het studentenleven afgelopen was. Ik ging aan het werk. Het grootste deel van de dag zat ik achter een bureau. Om naar mijn werk te komen, stapte ik voortaan in de auto in plaats van achter bussen aan te rennen om ze nog op tijd te kunnen halen. 😉

Het ergste was dat mijn voedingspatroon toch al niet helemaal goed was.  Ik at sowieso al iets te vet en te veel suikers. Vanaf dat moment ging het heel snel.  Vaak stapte ik ‘s ochtends met een lege maag in de auto en at als ontbijt een plak cake en als drank Energiedrank. Mijn collega’s gingen al snel een beetje gniffelen om mijn buikje.  Eigenlijk had dat het moment moeten zijn om iets te gaan doen, maar ik deed niets…

Elk jaar werd ik dikker en dikker.  Ik had enorme last van vreetbuien. Vaak ging een hele zak chips of snoep dezelfde avond nog leeg.

Het was zelfs zo erg dat ik boze gezichten thuis kreeg van mijn partner omdat ik voor de zoveelste keer de hele voorraadkast had leeg gegeten. Vaak ook de snoepjes van de kinderen. Eigenlijk was dat best een beetje een trieste bedoeling.  Ik was gewoon verslaafd aan suikers!

De weegschaal doorbrak alle records, zucht… Uiteraard weet je dat je ongezond bezig bent, maar dat vreten lijkt zo ongelooflijk lekker. Maar je weet dat het op de lange termijn je leven zelfs zou kunnen verkorten.  Om me heen hoorde ik ook verhalen van mensen over maagverkleining of vet wegzuigen. Ik was best bang dat ik ook die richting op zou gaan.

Naar de sportschool

Ik had al eens pogingen gedaan om af te vallen door naar een sportschool te gaan.  Dit bleek voor mij een compleet zinloze bezigheid. Ik verveelde me enorm door steeds weer diezelfde saaie oefeningen te doen.  Ook lette ik nog steeds te weinig op de juiste voeding.  Nog steeds had ik mijn eetbuien niet onder controle. Er ging geen grammetje van af.  Dit werkte zelfs averechts.  Ik zat voor een jaar vast aan deze sportschool en heb er maar 2 weken gebruik van gemaakt. Tsja… Toen snapte ik ook waarom het zo ‘goedkoop’ werd aangeboden.

Tijd voor actie!

Op een dag nam ik eindelijk de stap om de juiste actie te gaan ondernemen! Ik begon aan een streng dieet, waarbij ik alleen op vaste tijden een aantal dingen mocht eten. Snoep en andere rommel kwam er niet meer in bij mij.  Eigenlijk was het ook geen tijdelijk dieet.  Ik ben vanaf dat moment compleet anders gaan eten. Zaken die ik normaal gesproken dagelijks consumeerde, bleven nu liggen. De kast puilde uit met snoep, koekjes, chips.  De grootste afnemer was weg gevallen en de rest van het gezin kon de hoeveelheid die overbleef -gelukkig- niet aan.  Dit was echt voor het eerst sinds jaren!

Het verloop

Toen ik eenmaal begonnen was leek het of de knop echt helemaal om was. Ik at ook echt helemaal niet meer de dingen waar ik eerst juist zo dik van werd!

De kilo’s vlogen er heel snel van af. Het gewichtsverlies heb ik toen ook bij gehouden. Hieronder zie je het verloop van ongeveer 6 maanden. Daarna was ik officieel ‘genezen’ van mijn overgewicht.

gewichtsverlies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op bovenstaande foto laat ik nog even zien hoe het eerst was en daarna. En… nee ik heb de foto’s echt niet omgewisseld of getrucked!  Nadat ik heel veel afgevallen was, zaten veel kleren echt veel te wijd. Ik ging van (soms) XXL/XXXL naar maatje M(!). Het gevolg was ook dat ik zo’n beetje al mijn broeken heb moeten vervangen. Deze zaten allemaal veel te wijd!

Positieve effecten

In tegenstelling tot anderen was ik niet gaan afvallen omdat ik me slecht voelde.  Eigenlijk voelde ik me niet eens zo heel ongezond. Wel was mijn voedingspatroon zeer ongezond en ik weet zeker dat ik daar op een gegeven moment wel last van zou gaan krijgen. Voor mij was het meer een soort preventief afvallen om erger te voorkomen.

Toch kan ik wel zeggen dat het afvallen bij mij positieve effecten heeft gehad!

Mijn vriendin klaagde dat ik nogal hard snurkte en het leek erop dat ik een slaap apneu had waarbij ik soms even geen adem meer haalde. Ook hiervan is bekend dat dit concentratieproblemen kan opleveren.  Ik probeerde wel eens wat spullen om dit te verhelpen, maar het kwam steeds neer op symptoom bestrijding.  Ook de dokter raadde me al aan om af te gaan vallen, dat dat het enige verstandige was om te doen. Het triggerde mij niet direct om iets te gaan doen. Dit duurde nog een paar jaar.

In ieder geval lijkt dat probleem nu volledig verholpen. Ik hoor mijn vriendin niet meer klagen. Ook maakte ze me vaak wakker omdat ze zag dat ik geen adem meer haalde. Ook dat gebeurt niet meer! Daarnaast voel ik me ook echt een stuk energieker en fitter dan voorheen. Ik lijk steeds meer dingen tegelijkertijd aan te kunnen en ik ben een stuk scherper!

Daarnaast is het ook altijd leuk als mensen vragen: “Hey! Was jij niet een stuk dikker eerst?”. Vaak vragen mensen mij, vaak ook te zwaar, dan ook hoe ik het deed. Met veel plezier vertel ik dan hoe ik het heb gedaan. Het is sowieso fijn om complimenten te ontvangen 😉 Nu hoop ik ook via deze site iedereen met vragen te kunnen helpen. Ik weet uit eigen ervaring dat het niet altijd mee valt om van ongezonde gewoontes af te komen en om van overgewicht af te komen. Hierin hoop ik mijn bijdrage ook voor anderen te kunnen leveren.

Ongezonde eetpatroon doorbreken

De grote valstrik is om weer terug te vallen in je oude ongezonde patroon. Dat is ook de reden waarom veel dieetpogingen mislukken.  Mensen denken vaak, ah mooi ik ben weer slank en het feest begint weer van voren af aan en in no time zijn de kilo’s weer terug en het fijne gevoel dat je had ook weer weg! Voorlopig ga je dan waarschijnlijk ook niet meer proberen van het overgewicht af te komen en alles lijkt dan weer voor niets geweest.

Het probleem ligt hem, wat dat betreft, in jouw dagelijkse routine. Je zult jezelf moeten herprogrammeren om in het juiste ritme te komen en niet alleen tijdelijk, maar voor de rest van je leven. Ik zeg dan ook niet dat je voortaan nooit meer een snoepje of een bakje patat mag eten. Je mag natuurlijk ook wel een beetje genieten, af en toe. Denk erom…Alles draait om de balans!  Zorg ervoor dat de ongezonde dingen niet jouw dagelijks leven gaan beheersen.  Je kunt snoep als iets lekkers beschouwen, maar je kunt er ook op een andere manier naar kijken.

Snoep als drugs

Probeer snoep eens te bekijken alsof het een soort drugs is.  Snoepen kan enorm lekker zijn, maar helaas ook zeer verslavend. Sommige voedselproducten stellen zich in feite op als een soort drugsdealer. Wanneer het enige doel is om zoveel mogelijk producten te verkopen, dan worden niet alle middelen geschuwd om te zorgen dat consumenten hun producten zo enorm lekker vinden, dat ze er niet van af kunnen blijven en de producten blijven kopen!

Een truck die hierbij vaak toegepast wordt is het toevoegen van suiker aan producten.  Wanneer een bepaald product, die in eerste instantie gezond lijkt, maar overdreven lekker smaakt of lees: lekkerder dan je gewend bent van een bepaald product, dan is de kans heel groot dat er suiker is toegevoegd.

Suiker toevoegen aan producten beschouw ik als een groot probleem in de huidige tijd.  Zeker als er als er allerlei ‘gezonde’ eigenschappen toegekend worden aan producten, die helemaal niet zo gezond zijn.

Mijn missie

Voor mezelf ben ik persoonlijk de strijd aan gegaan tegen suiker. Soms met wisselend succes. Het is niet altijd even makkelijk om alle verleidingen te weerstaan en als ik in verleiding kom om producten te gaan eten met suiker, dan weet ik van mezelf dat ik eigenlijk niet meer kan ophouden met snoepen.  Daarom blijf ik het liefst helemaal van al het snoepgoed af. Als je het niet eet, mis je het ook, op een gegeven moment, ook niet.

Ook valt me op dat je op veel plaatsen waar je met je gezin komt, alleen de keuze krijgt uit met veel vet of met veel suiker. Vaak mag je dan niet eens zelf meegebrachte waren eten.  Dit vindt ik ook zorgelijke ontwikkelingen. Hier wil ik de komende tijd ook meer aandacht aan besteden, omdat ik dit ook een zorgelijke zaak vindt.

Het heeft mij best moeite gekost om tot een gezondere levensstijl te komen voor mezelf.  Mijn missie is om mijn kennis te delen en ook anderen te helpen met hun strijd tegen hun overgewicht en/of ongezonde eetpatroon.

Wil je advies of hulp, stel je vragen gerust via deze site! Ik help je graag!